Fogpótlások

Porcelán korona és híd (fémkerámia korona)

Fogpótlásainkat implantátumra vagy a fog egészséges szövetére helyezzük – az utóbbi esetben a lecsiszolt fogra kerül a korona és a híd. A híd a korona egy speciális verziója, ilyenkor több egymás melletti koronát egyben készítenek el, amely így egy összefüggő pótlást, azaz hidat alkot.

Porcelán korona és híd (fémkerámia korona)

A leggyakrabban készített korona, amely nikkelmentes fémvázból és a páciens egyedi fogszínének megfelelő porcelánköpenyből áll.

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges;

  • Első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. Többnyire egy hét alatt elkészül; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.
  • A fogtechnikai munka után az elkészült inlayeket az orvos speciális ragasztóval az üregbe ragasztja.

Préskerámia (teljesen porcelán) korona

A préskerámia korona egyetlen tömb kerámiából készül, így nincs belső, fémszínű váza, ezért rendkívül esztétikus megoldás. Az eljárás egyetlen hátránya, hogy sok esetben nem, vagy nehezen lehet hidat készíteni ezzel a technológiával, így több fogat csak különálló koronákkal lehet pótolni.

Cirkónium korona és híd

cirkóniumdioxid egy ipari kerámia típus, amelyből sebészi protéziseket készítenek (csípő, térd), teljesen biokompatibilis, szövetbarát. Fehér színe és rendívül jó anyagtulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas fogpótlások készítésére, szinte jobb fogakat eredményez, mint az eredeti fogszövet. A cirkónium fogpótlásokat egy számítógépes rendszer készíti, amely lézeres letapogatással készít lenyomatból tökéletes fogakat, majd a felszín legapróbb változásait is figyelembe vevő vázat farag. A fémkerámia koronához hasonlóan ebben az esetben is porcelán borítás kerül a cirkónium vázra.

Fogsor

A fogsor vagy protézis is állandó fogpótlás. A koronákkal ellentétben a fogsor nem fogakhoz rögzül, hanem a szájnyálkahártyára fekszik fel és esetleg implantátumok vagy megmaradt fogak segítik rögzíteni. Ma már olyan fogsorokat készítenek laboratóriumainkban, amelyek nem mozognak sem rágás, sem tüsszentés, sem beszéd közben. Viselésük kényelmes és csak szakavatott szem tudja megkülönböztetni az eredeti fogaktól ezt a típusú pótlást.